Full Name
Dr. Marien de Jonge
Job Title
hoofd Laboratorium Medische Immunologie
Company
Radboudumc
Speaker Bio
Marien de Jonge is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel universitair hoofddocent en hoofd van het Laboratorium voor Medische Immunologie van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Sinds 2017 is hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in zowel academisch onderzoek als industriële R&D in binnen- en buitenland.

Marien de Jonge's belangrijkste onderzoeksinteresse is gericht op het begrijpen van gastheer-pathogeen-interacties en mucosale immuunresponsen, met als doel de preventie, diagnose en behandeling van luchtweginfecties te verbeteren. Zijn groep bestudeert mucosale immuunresponsen en de samenhang van bescherming tegen respiratoire pathogenen, en onderzoekt nieuwe strategieën voor antigeen-adjuvansafgifte voor de ontwikkeling van intranasale en intradermale vaccins. Verder onderzoekt de groep innovatieve diagnostische strategieën om virale van bacteriële infecties te onderscheiden en om op gevoelige wijze ziekteverwekkers in uitgeademde lucht te detecteren.

Zijn missie is ook om bij te dragen aan een duurzame wereld en richtte in 2019 Microfuel Innovations B.V. op, een biotechnologie start-up bedrijf dat innovatieve op lipiden gebaseerde biobrandstoffen en eiwitten ontwikkelt voor voedsel- en diervoedertoepassingen afgeleid van microbiële fermentatie. Microfuel Innovations B.V. sloot zich aan bij GAFT - Green Aviation Fuel Technologies – B.V. een bedrijf dat de eerste end-to-end oplossing ontwikkelt voor hernieuwbare vliegtuigbrandstof uit CO2 zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen of voedselgewassen
Marien de Jonge